Вие сте тук

НАП ще напомня с телефонно обаждане за неплатени актове към КАТ

НАП ще напомня с телефонно обаждане за неплатени актове към КАТ

НАП ще помага за събирането на неплатени актове към МВР с телефонно обаждане до длъжника. От приходната агенция съобщават, че около 3 600 физически лица, които не са платили своите актове към КАТ и другите органи на МВР, ще бъдат подсетени за задълженията си в следващите 30 дни.

Според данните на агенцията сумата на този вид непогасени задължения към бюджета възлиза на 3.3 млн. лв. Информационната кампания на данъчните е насочена към всички лица, които дължат до 5 000 лв. Анализът на предишни подобни инициативи на НАП сочи, че след телефонния разговор със служителите на приходното ведомство над 70% от  длъжниците внасят неплатените суми в уговорения срок. 

От Агенцията напомнят, че невнасянето на публичните задължения в 14-дневен срок след позвъняването може да доведе до налагането на обезпечителни мерки и стартиране на процедура за принудително събиране на дълговете като запор върху заплатата на длъжника или на притежаваните от него моторни превозни средства и продаването им на търг. Това може да бъде избегнато, ако плащането бъде направено в двуседмичен срок след телефонния контакт, уверяват данъчните. 

За длъжниците с актове към МВР в размер над 5 000 лв. обаче, публичните изпълнители на НАП директно ще пристъпват към налагането на запори, изземване на моторни превозни средства и публична продажба.


Източник: НАП