Вие сте тук

Вече може да се направи справка относно вида на разпространените лични данни при атаката срещу системата на НАП през юли

Вече може да се направи справка относно вида на разпространените лични данни при атаката срещу системата на НАП през юли

Приложението, позволяващо на засегнатите при хакерската атака през юли лица да проверят какви точно лични данни са били неправомерно разпространени за тях, вече работи, информират от НАП. 

Електронната услуга, благодарение на която гражданите ще имат възможност да разберат каква информация за тях е изтекла от базата данни на ведомството, е достъпна в специално разработен за целта сайт - https://check.nra.bg/. За извършване на необходимата справка онлайн е необходимо използваенто на ПИК, издаден от НАП, или електронен подпис. От агенцията уточняват, че КЕП можеда се използва само от лицето, посочено като титуляр или автор в електронния подпис и в него трябва да се съдържа ЕГН. 

Освен проверка за разкрити лични данни потребителят на услугата може да получи информация за това какво трябва и какво не трябва да прави ако е сред жертвите на кибер престъплението, да разгледа често задаваните въпроси по казуса и отговорите на приходната агенция по тях, както и данни за контакт при нужда от допълнително съдействие от страна на данъчната администрация или банкови институции. 

В прессъобщението са посочени още два варианта за проверка - на място в офис на НАП (лично, като идентичността се удостоверява с документ за самоличност или с пълномощно, ако справката се извършва от името на друго лице), както и по телефона след идентификация с контролни въпроси, зададени от служител (възможност за българските граждани, които не разполагат с ПИК и КЕП, живеят дългосрочно в чужбина и нямат възможност да посетят офис на НАП, да получат информация на телефонния номер за връзка с НАП от чужбина – +359 2 9859 6801).

За чуждестранните физически лица е информацията е достъпна в английската версия на създадения по темата сайт. 

От НАП информират още, че новата надградена услуга, предоставяща справка за неправомерно достъпените и незаконно разпространени лични данни, замества съществуващата досега проверка, която се извършваше с ЕГН и телефонен номер.


Източник: НАП