Вие сте тук

И АИКБ отправи критики към предложенията за промени в пенсионноосигурителната система

И АИКБ отправи критики към предложенията за промени в пенсионноосигурителната система

Укриване и „спестяване“ на осигурителни вноски можем да очакваме ако бъдат приети предлаганите от МФ променив Кодекса за социално осигуряване, касаещи пенсионноосигурителната система и изплащането на средствата, натрупани в индивидуалните партиди в УПФ.

Това е част от позицията на АИКБ по проекта за изменение на КСО, поставен на обществено обсъждане на 22 април 2016 г.

В публикуваното днес становище на бизнес организацията се посочва още, че в сегашния си вид направените предложения за промени в пенсионноосигурителната система ерозират втория, капиталов стълб, а с това - и пенсионния модел като цяло. От Асоциацията застават зад позицията, че единственото правилно действие е да се гарантира възможност за преценка и за свободен информиран избор на хората, достигнали пенсионна възраст между следните варианти:

  • еднократно изплащане на натрупаните средства за втора пенсия;
  • срочна пенсия от личната партида, платима до нейното изчерпване и с право на унаследяване или
  • пожизнена пенсия. 

От АИКБ предупреждават, че предлаганите промени поставят под съмнение прокламираното право на избор на осигурените лица и по този начин се създава безпокойство у хората и притеснения за съдбата на средствата, акумулирани в техните сметки. В становището е посочено, че "прехвърлянето на лични средства в общ пул е достатъчно основание за пълзящо зачеркване и на втория стълб, и на тристълбовия пенсионен модел". 

Други критики, отправени от организацията, представител на публичните компании и на активните участници на капиталовия пазар у нас, са свързани с прекомерната административна намеса в бизнес-процесите на икономически субекти, спорното преплитане на осигурителни и застрахователни принципи и др. В становището е изразено и несъгласие с  факта, че в предложения ЗИД отново не се разглеждат основни въпроси като въвеждането на мултифондовете или създаването на гаранционен фонд в подкрепа на доверието на хората чрез гарантиране на внесените осигурителни вноски. 

От АИКБ предлагат да бъде удължен, при това несимволично, срокът за обсъждане на представения законопроект, тъй като към основополагащи промени в КСО, отнасящи се до втория стълб, следва да се пристъпи едва след като се направи обстоен анализ на активите в сектора и се проведе обсъждане на експертно ниво, както и с всички заинтересовани страни, като се извърши и задълбочена оценка на въздействието на предлаганите промени. Изразено е и мнението, че по-доброто решение би било оттеглянето на законопроекта и създаване на междуведомствена работна група с участието на МФ, МТСП, КФН, НОИ, работодатели, синдикати, експерти. От Асоциацията припомнят, че такава работна група е подготвила основните решения при последните мащабни промени в КСО, по които промени беше постигнато обществено съгласие.

Пълният текст на становището можете да прочетете тук:

Коментар на финансовия министър относно хода на общественото обсъждане на проекта за изменение и допълнение на КСО можем да прочетем в интервю за вестник „Труд". По думите на Владислав Горанов: „Дебатът около предложените промени в Кодекса за социално осигуряване от МФ тече с доста ирационални аргументи, без да се обсъжда по същество сегашната непълнота в закона. Повече от 15 г. КСО работи в този му вид и решение на темата за изплащането на пенсиите от втория стълб няма.". Според министър Горанов прехвърлянето на част или на цялата сума от индивидуалните партиди по техническите резерви на фондовете, свързани с осигуряването на пожизнена пенсия, е нещо, което отдавна се дискутира като един от възможните варианти за решаване на проблема с пожизнените пенсии. „Бурната реакция за промените в КСО ме кара да мисля, че някой има притеснения и се опитва да замете тази тема. Но нека тези притеснения си останат само в моята глава. Добре е, че на хората ще им бъде обяснено как ще функционира тази система в бъдеще, тъй като на нея ще се разчита да допълва доходите на пенсионерите и то съвсем скоро" - подчертава в интервюто си финансовият министър. Мнението на г-н Горанов е, че дебатът по промените ще продължи толкова, колкото е необходимо, и ако тази част от промените, свързана с уреждане начина на изплащане, не бъде приета, тя може да бъде оттеглена още преди заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Министърът допълва, че впоследствие Министерството на труда и социалната политика или КФН ще трябва да предложат алтернативни варианти на този, който в момента е в процедура на обществено обсъждане.

Целия текст на интервюто можете да видите ТУК.


Източник: АИКБ, МФ