Вие сте тук

Данъчни и пенсионни реформи в замяна на европейската финансова помощ предложи Гърция

Данъчни и пенсионни реформи в замяна на европейската финансова помощ предложи Гърция

Новият план на Гърция за финансова помощ включва внушителен пакет от реформи в данъчната и пенсионната система, свързани с увеличаване на данъците, премахване на данъчни облекчения, увеличаване на пенсионната възраст и намаляване на разходите за отбрана и администрация.

Тригодишен спасителен заем от поне 53,5 млрд. евро и опрощаване на част от външния дълг е поискала южната ни съседка от международните кредитори – Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ.

Предложенията трябва да бъде обсъдено от финансовите министри от еврозоната в събота, като от решението им зависи  дали Гърция ще получи нова финансова помощ или ще бъде принудена да напусне единната европейска валута.  По думите на председателя на Еврогрупата Йерун Диселблум една широка подкрепа от гръцкия парламент също би „дала повече надеждност на предложенията“ и допълва, че е необходима сериозна преценка дали те реално ще помогнат за изваждането на Гърция от стагнацията.

Основните точки от гръцкия план за нова финансова помощ

1. Реформиране на данъчната система, включващо:

  • ДДС ставка от 23 %, включително за сектора на ресторантския и хотелиерския бизнес; ДДС за храни, електроенергия и вода в размер на 13 % и за лекарства и книги - 6 %.
  • Увеличаване на корпоративния данък  от 26 на 28% и въвеждане на данък върху луксозните стоки и върху телевизионните реклами.
  • Премахване на данъчните облекчения за гръцките острови, първоначално за богатите и популярни като туристически дестинации.
  • Повишаване на събираемостта на данъците и активна борба срущу избягването на данъчно облагане и укриването на доходи.

2. Реформи в пенсионната система, включващи повишаване на песионната взраст от 62 на 67 години до 2022 г.

3. Намаляване на разходите чрез съкращаване на военния бюджет на страната със 100 млн. евро за 2015 г. и 200 млн. евро за 2016 г.

4. Съкращения и модернизация на държавния апарат с цел административна реформа.

5. Продажба на дела на държавата в  Гръцката телекомуникационна компания и приватизация на пристанищата в Пирея и Солун до октомври.

6. Намаляване на външния дълг на страната, който в момента е 180% от нейния БВП.

7. Подпомагане на икономическия растеж чрез пакет от 35 млрд. евро

По данни на Ройтерс пакетът от реформи  и мерките за икономии включват цел за първичния излишък от 1 % през 2015 г. и 2 % през 2016 г. 

Очаква се предложенито на премиера Ципрас, което ще бъде разгледано от гръцкия парламент днес, да получи подкрепата от достатъчен брой депутати. 


Източник на информацията: агенция "Фокус", AFP