Вие сте тук

Германия отменя временно контрола по спазване на Закона за минималната работна заплата за транзитните превози

Германия отменя временно контрола по спазване на Закона за минималната работна заплата за транзитните превози

С новия Закон за минималната работна заплата в Германия, който се прилага от 1 януари 2015 г.,  е определено минимално почасово възнаграждение в размер на 8,50 евро.

Минималното заплащане е в сила както за немските, така и за чуждестранните превозвачи, извършващи каботажни и/или международни превози до/от и транзит през територията на страната. Компетентен орган по прилагането на закона са митническите власти на Германия.

На 21 януари 2015 г. Европейската комисия стартира предварителна процедура по изясняване на спорните правни въпроси в Закона за минималната работна заплата в Германия. Поводът е повдигнатият от секретариата на ИРУ (International Road Transport Union - IRU) въпрос за прилагането на минималната работна заплата спрямо чуждестранните превозвачи пред кабинетите на европейските комисари по транспорта и по заетостта. От Международният съюз за автомобилен транспорт са изразили притесненията си относно съвместимостта на немския закон със съответното законодателство на Европейския съюз и особено със свързаното с европейския пазар и директивата за командироване на работници. Очаква се производството да приключи до средата на тази година. 

Новият закон е срещнал съпротива и от обществеността в Германия, не само сред организации на работодателите, но и сред синдикатите и икономическата наука. Само по себе си обаче въвеждането на минимално брутно почасово възнаграждение не противоречи на европейското право, много страни в ЕС имат минимална заплата. Това споделя г-жа Стела Иванова, адвокат от Нюрнберг, с опит в прилагането в Германия на директивата на ЕС. Адвокат Иванова е лектор на семинар за спедитори и превозвачи по темата за новата минималната работна заплата в Германия, организиран от НСБС в края на януари. Съмнение съществува по отношение на свободата на движение на стоки и на предоставяне на услуги, както и по отношение на задълженията за документиране на заетостта на немски език, тъй като те обременяват чуждестранните работодатели много повече от немските работодатели. (източник - http://www.transporten-vestnik.com)

Във връзка с повишения интерес от страна на български фирми, от Министерство на труда и социалната политика информират, че Федералното правителство на Германия е отменило временно контрола по спазване на Закона за минималната работна заплата за транзитните превози.  До окончателното изясняване на въпросите, свързани с прилагането на Закона, в случаите само на транзитни превози ще се прилагат следните временни разпоредби:

  • Осъществяването на контрол от държавните институции за спазване на Закона за минималната работа заплата по отношение на транзитните превози се отменя;
  • В това отношение наказателни процедури за неспазване на Закона за минималната работа заплата няма да има;
  • Ако вече такива са започнати, то те ще бъдат прекратени;
  • Не е необходимо да бъдат представяни и/или изготвяни уведомления и/или план-график за транзитните превози, както и на записи на основание Закона за минималната работна заплата.

Тези разпоредби не важат за т. нар. каботажни транспортни операции (фирма със седалище извън Германия, извършваща транспортни услуги с начална или крайна точка Германия), както и за международни превози, при които се извършват товаро-разтоварителни дейности на територията на Германия.


Източник: МТСП