Вие сте тук

Изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард окуражи Гърция по повод завръщането на международните борси

Изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард окуражи Гърция по повод завръщането на международните борси

Изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард изказа своята подкрепа за  Гърция по повод първите стъпки на страната при завръщането й на международните борси.

На пресконференцията при откриването на редовната пролетна среща на Фонда и Световната банка във Вашингтон Лагард подчерта, че основна тема на срещата ще е глобалният икономически растеж и как той да стане по-качествен и постоянен. По думите на изпълнителния директор на МВФ възстановяването на световната икономика е все още твърде слабо и твърде бавно, недостатъчно ефективно. Лагард каза още:

"За някои икономики, въпреки че растежът е непрекъснат, все още не може да бъде почувстван. Все още по света има 200 милиона души без работа. Ще разискваме отчитаната дълго време ниска инфлация в еврозоната, където този факт е рисков и може да се отрази неблагоприятно на растежа и пазара на труда."

Лагард потвърди, че най-късно в началото на май ще бъде подписано споразумението с Украйна за финансовата помощ в размер до 18 милиарда долара.

МВФ очерта подробен план за срещите си с финансовите министри и ръководителите на централните банки от цял свят. В него е изтъкната нуждата от особено внимателна политика в държави на всички нива от икономическия цикъл, пише „Икономик таймс”. Така развитите икономики трябва да внимават да не провалят прехода от финансовите режими, наложени по време на кризата, защото според МВФ твърде рязката промяна във фискалните политики може да дерайлира възстановяването и да нанесе сериозни щети на останалите държави.

Министърът на финансите Петър Чобанов ще представлява страната ни на дискусиите във Вашингтон, които ще са до 13 април, във Вашингтон.