Вие сте тук

Таксите при трансакции с дебитни и кредитни карти ще бъдат ограничени с общи за ЕС правила

Таксите при трансакции с дебитни и кредитни карти ще бъдат ограничени с общи за ЕС правила

Законодателни решения, приети днес в Европейския парламент, ще гарантират прозрачност при определянето на такси за разплащането с дебитни и кредитни карти. Правилата ще са в сила за всички страни в ЕС.

Ограничението, което ще се прилага както за трансграничните, така и за националните картови плащания, следва да доведе до намаляването на разходите за картодържателите.

Ето и правилата, предвидени от ЕП във връзка с размера на баковите такси при трансакции:

  • За трансграничните трансакции с дебитни карти договореното ограничение е на стойност 0,2% от стойността на сделката.
  • По настояване на Парламента същият таван от 0,2% ще важи и за вътрешни разплащания след преходен период от 5 години, в рамките на който държавите членки могат да ограничават средната претеглена цена на всички вътрешни трансакции в рамките на дадена картова схема до 0,2%.
  • За по-малки национални трансакции с дебитна карта страните членки могат също така да определят максимална фиксирана такса от €0,05 на сделка след петгодишен преходен период.
  • За трансакции с кредитни карти таксите ще бъдат ограничени до 0,3% от стойността на сделката и страните членки могат да определят по-ниска такса за вътрешните разплащания с кредитни карти.

Картодържателите ще могат да се възползват от по-ниски такси. В момента търговците в много от случаите са задължени да приемат всички карти при условията, поставени от компаниите, издали картите. Промените, гласувани от Европарламента днес, придвиждат търговците, които избират картова платежна схема, да приемат само карти, включени в тази схема, които са предмет на посочените правила за ограничение. Ако търговците установят тази практика, може да се окаже, че те приемат по-малко видове карти, но таванът на таксите следва да води до по-ниски разходи както за тях, така и за купувачите. 

Новите правила няма да се прилагат по отношение на т.нар. тристранни картови схеми като например Diners и American Express (при които участва само една банка), при условие че картата е издадена и се обработва по същата схема. За търговските карти, използвани само за плащане на бизнес разходи, тези правила също няма да важат. 

След три години правилата ще се прилагат и за тристранните картови схеми, които лицензират други оператори да издават карти и по този начин да заобикалят закона, като де факто функционират като четиристранни картови схеми.

Правилата за таван на таксите не засягат тегленето на пари в брой от банкомати.

Гласуваните от ЕП нови правила трябва да бъдат официално одобрени от Съвета. Те ще започнат да действат шест месеца след влизането в сила на законодателството.


Източник: Европейски парламент