Вие сте тук

Европейско финансиране от 1 милиард евро за младежка заетост през 2015 г. одобри ЕП днес

Европейско финансиране от 1 милиард евро за младежка заетост през 2015 г. одобри ЕП днес

Европейският парламент одобри днес, 29 април, промени в правилата на Европейския социален фонд, благодарение на които ще бъде осигурено финансиране от 1 милиард евро за ъ за 2015 г.

От европейските средства за създаването на 650 хиляди работни места за младежи ще могат да се възползват страните в ЕС. Предложението на Европейската комисия е одобрено без промени с 632 гласа "за", 30 "против" и 31 въздържали се.

Финансирането по инициативата за младежка заетост е в допълнение към средствата на Европейския социален фонд, предназначени за 20 страни членки с региони, в които младежката безработица надхвърля 25 %. Страните, които се възползват от инициативата, са Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Франция, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция и Великобритания.

Според статистическите данни в България в началото на 2015 г. младежката безработица е около 24%. 

Одобрените 1 милиард евро, които ще бъдат на разположение през тази година, ще повишат приноса на ЕС в разходите по проекти от 1-1,5% до 30 % през 2015 г. Но това не са нови средства, тъй като парите вече са били предвидени за Инициативата за младежка заетост. 

Средствата за 2014-2020 г. са 3,2 милиарда евро, към които ще се добавят още най-малко 3,2 милиарда евро за страните членки от Европейския социален фонд. До февруари тази година Европейската комисия е одобрила 28 от общо 34 оперативни програми за младежка заетост, всяка от които може да получи до една трета от полагащите й се средства, веднага щом промените в правилата влязат в сила (след като бъдат одобрени от Съвета на министрите на Европейския съюз и публикувани в Официалния вестник на ЕС).

У нас нова кампания на МТСП за насърчаване на младежката заетост стартира с конкурс за любителско видео на тема "Посоката избираш ти, възможностите даваме ние", в който ще бъдат поканени за участие младежи от цялата страна. Темата на конкурса, както и на заснетите видео материали е насочена към активизиране на младежите. Основна цел е да се помогне на младите хора до 29 години, които не са завършили своето образование по различни причини, или които не са регистрирани в бюрата по труда, да открият своя шанс да се върнат в училище или да им бъде осигурено обучение и работа. 

Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова анонсира стартирането на три програми за заетост и обучение на младежи по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОП РЧР) 2014-2020 с общ бюджет от 181 млн. лева - програма „Активни“ , програма „Обучения и заетост на младите хора“ и „Ново работно място 2015“.


Източник: Европейски парламентМТСП