Вие сте тук

Индексът на цените на производител (PPI) в еврозоната се е понижил през май за пети пореден месец

Индексът на цените на производител (PPI) в еврозоната се е понижил през май за пети пореден месец

Спад на производствените цени в еврозоната и в ЕС за пети пореден месец от началото на годината сочат данните на Евростат. 

Индексът на цените на производител (PPI) в еврозоната се е понижил през май за пети пореден месец, което подчертава процеса на дезинфлация (ниска инфлация) в региона.

Индексът PPI регистрира през май понижение от 0,1% месечна база, съвпадайки със средните прогнози и след аналогично понижение през април. Това представлява влошаване на производствените цени за пети пореден месец от началото на годината.

На годишна база индексът PPI се е понижил през май с 1,0% спрямо същия месец на предходната година след спад с 1,2% през предходния месец.

Основна причина за поредните слаби данни е понижението на енергийните цени с 0,3% на месечна база и понижението с 0,1% на цените за нетрайни потребителски стоки, показват данните на Евростат. Производствените цени за дълготрайни потребителски стоки са се повишили с 0,1% на месечна база.

Евростат публикува и аналогични слаби данни за производствените цени в целия Европейския съюз. Индексът PPI в ЕС се е понижил през май с 0,1% на месечна база (спад за пети пореден месец от началото на годината) и е регистрирал спад от 0,9% на годишна база след понижение с 1,1% през април.

Данните на Евростат конкретно за България показват слабо повишение на производствените цени през май с 0,1% на месечна база след техен спад с 0,2% през април и спад на индекса PPI на годишна база с 4,8% след понижение с 5,1% през четвъртия месец на годината. 


Източник: БНР