Вие сте тук

Испанците са разпределили в офшорни зони около 550 милиарда евро.

Испанците са разпределили в офшорни зони около 550 милиарда евро.

Испанците укриват 550 млрд. евро в офшорни сметки, което води до загуби за държавата в размер на 88 милиарда евро от неплатени данъци. Данните са на независимата група международни експерти "Tax Justice Network".

Според експерти загубените суми биха могли да се справят с дефицита в страната в размер на 6,62% от БВП през миналата година. "Дойче Веле" съобщава, че Испания затяга мерките за откриване на лица и фирми, които държат парите си в офшорни зони, за да не плащат данъци. Мадрид постепенно планира да установи контакти с офшорни фирми с цел получаване на информация за сънародници, които държат парите си в тях. Наскоро правителството подписа споразумения с Катар, Кипър, Монако, Макао, Андора, Малта, Ямайка и др.

В юрисдикции с преференциален данъчен режим са регистрирани част от филиалите на големи испански банки като Santander и BBVA, на строителните компании ACS, FCC и OHL, енергийната Repsol, комуникационната компания Telefonica и др. 

Известни личности от сферата на изкуството и спорта също са сред укриващите приходи в чужбина. Пласидо Доминго държи парите си на остров Джърси, а Монсерат Кабайе - в Андора. Автомобилният състезател Фернандо Алонсо и тенисистът Карлос Моя имат сметки в Швейцария. 

Испанците масово откриват сметки в офшорни зони в последните пет години, когато държавата започва да увеличава данъците си. Гражданите с минимален доход, който не надвишава 1500 евро на месец, са облагани с налог от 25%, а тези, чиито приходи надхвърлят 25 000 евро, плащат 52% данък.

По информация на Интерфакс от 1 август в Испания е в сила закон, регламентиращ намаляването на данъците през следващата година. Максимална данъчна ставка в продължение на 2 години ще падне от 52% до 45%. 


Източик: БГНЕС