Вие сте тук

Ограничения в приспадането на данъчен кредит за пътни превозни средства ще поиска България от ЕК

Ограничения в приспадането на данъчен кредит за пътни превозни средства ще поиска България от ЕК

България ще изготви искане за дерогация до Европейската комисия, в което ще предложи да бъде ограничено правото за приспадане на данъчен кредит до 50 % за пътни превозни средства.

Това съобщават от МФ след проведената днес среща между председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, министъра на финансите Владислав Горанов, изпълнителния директор на НАП Бойко Атанасов, изпълнителния директор на КРИБ Евгений Иванов и експерти. 

Изключението от правилата за облагане с ДДС по отношение на пътните превозни средства, което ще бъде поискано от ЕК, ще бъде аналогично на договорените изключения от Великобритания, Естония, Латвия, Полша и Румъния. В прессъобщението е уточнено, че предстоят допълнителни консултации за определянето на точния обхват на исканата дерогация. 

Участниците в срещата са коментирали и очакванията на бизнеса и на НАП по отношение на декларирането на ДДС. Общото виждане е, че този данък е дължим винаги, когато става въпрос за лична употреба на служебни активи, но механизмите на отчетност могат да бъдат облекчени и улеснени. В тази връзка указанието на НАП за прилагането на т.нар. данък „уикенд" ще бъде допълнено с нови пояснения, а от приходната агенция се ангажират да въведат вътрешни правила, които да гарантират обективността при извършването на проверки и ревизии за контрол при личната употреба на служебно имущество.  

От Министерство на финансите уточняват, че при днешните разговори е постигнато съгласие за бъдещи промени в данъчното законодателство, с които да се реши въпросът за облагането на фирмените разходи в случаите на предоставяне на служебно имущество за лична употреба на служителите. Общата позиция е, че трябва да бъдат облагани разходите на фирмите, а не доходите на физическите лица. Това ще отговори на фискалните очаквания на държавата и няма да е допълнително затруднение за бизнеса. 

В контекста на проведените разговори е и пояснението относно възможността да бъде отложено с 12 месеца ползването на данъчен кредит за придобитите стоки. Това ще даде време на компаниите да уточнят съотношението между служебна и лична употреба на активите си, като за личното ползване не се налага да начисляват ДДС. 

Припомняме, че в началото на седмицата бизнес и счетоводни организации поискаха в обща декларация спешна среща с управляващите, на която да бъдат обсъдени предложения за изменение и допълнение на ЗДДС във връзка с проблемите  по данъчното третиране на активите и разходите за служебно и лично ползване.


Източник: МФ