Вие сте тук

Шест големи европейски банки ще обясняват пред ЕП ролята си при "данъчната оптимизация" на свои клиенти

Шест големи европейски банки ще обясняват пред ЕП ролята си при "данъчната оптимизация" на свои клиенти

Представители на шест големи европейски банки обсъждат днес с членове на Европейския парламент ролята на финансовите учреждения в "данъчната оптимизация" на корпоративните им клиенти.

На срещата между членовете на специалната комисия за данъчни постановления TAXE 2 и ING Group (NL), Crédit Agricole (FR), Nordea (SW), Сантандер (ES), UBS (СН), и Уникредит (IT) банките ще трябва да пояснят по какъв начин се използват предлаганите от тях консултантски услуги и структурирани финансови продукти от фирмите за оптимизиране на данъчните задължения. 

Заседанията се провеждат като част от мащабната инициатива на Европейската комисия за справяне с агресивното корпоративно данъчно планиране, повишаване на прозрачността на данъчното облагане и осигуряване на еднакви условия на конкуренция за всички предприятия на единния пазар. 

Срещата се провежда днес, 21 март, и може да бъде следена на живо чрез EP LIVE.

През миналата седмица в ЕП бяха поканени за дебат по темата за корпоративните данъци  и четири от най-големите международни корпорации. Представителите на Google, Apple, Inter-IKEA Group и McDonald's обявиха принципната си подкрепа за повече яснота и сигурност по отношение на данъчните им задължения в Европейския съюз. Те обаче са притеснени от административни разходи и не биха искали информацията за данъчните им плащания да бъде публично оповестена, съобщиха от пресцентъра на институцията. 


Източник: ЕП