ДДС върху храните в Румъния вече е 9 %

През април румънското правителство одобри промени в данъчното облагане, с които ДДС за всички храни, безалкохолни напитки и кетъринг услуги се намалява от стандартните 24 % на 9 %. От вчера тази корекция вече е в сила. 

По-ниски ДДС и данъци върху доходите на физическите и юридическите лица в Румъния са част от стратегическата програма сегашното правителство. Поетапното намаляване на данъците, планирано за периода 2016 г. - 2019 г. , стартира по-рано от предвиденото в резултат на добрите икономически показатели на страната през първото тримесечие на 2015 г. и рекордния излишък от от 5 милиарда леи вместо договорения дефицит в същия размер. Намалената на 9 % ДДС ставка за храни и безалкохолни напитки ще се прилага за всички сектори на хранителната индустрия - производители и доставчици на кетъринг услуги. Според управляващите тази мярка ще доведе до увеличаване на потреблението от страна на домакинствата, които отделят почти една трета от доходите си за храна. В изявлението си от 7 април премиерът Виктор Понта подчертава, че за да се постигне този ефект и реално да има полза за населението, съответните институции се очаква да приложат строг контрол върху дейността на търговците, така че тези 15 % по малко ДДС да се отразят в реално намаляване на цената на хранителните стоки и услугите в бранша. Очаква се също така и пложителен ефект в посока минимизиране на укриването на данъци в сектора, тъй като данъчната ставка от 9 % е финансово приемлива за всеки производител и търговец и не нарушава  конкурентоспособността му.

Изчисленията на правителството са, че с намаляването на ДДС за храни и безалкохолни напитки бюджетът ще изгуби около 5 млрд. леи приходи, което се очаква да бъде компенсирано с по-добрата събираемост на данъците.

Според проучванията на социолози над 80 % от румънските граждани смятат, че мярката ще се отрази благоприятно както на личните им финанси, така и на икономическото състояние на страната. 

В началото на април румънският премиер потвърди и намеренията за цялостното понижаване на ДДС в страната от 24 % на 20 %, което би трябвало да се случи от 1 януари 2016 г. при запазване на положителните тенденции в икономиката. 

Още за ДДС в Румъния

Освен стандартната ДДС ставка от 24 % в момента в страната има още две редуцирани ставки - от 5 % за недвижими имоти, представляващи социални жилища и 9 % за:

  • настаняване в хотели;
  • входни такси за културни, забавни и спортни мероприятия и съоражения;
  • книги, вестници и списания; някои фармацевтични продукти и медицинско оборудване за хора с увреждания.

Към списъка на облаганите с 9 % ДДС доставки на стоки и услуги от 1 юни се добавят и всички храни и безалкохолни напитки, както и всички сектори на хранителната индустрия – производители, супермаркети и ресторанти. 

В исторически аспект ДДС в Румъния варира от 18% при въвеждането му през 1993 г., през 22 % за периода от 1998 г. до 2000 г., следва намаляване на стандартната ставка до 19 % за период от почти десет години и рязко увеличаване на 24% от 1 юли 2010 г. За пръв път редуцирана ДДС ставка от 9 % е приложена в началото на 1995 г.

Праговете за регистрация по ДДС в Румъния са както средва:

Праг за регистрация на основание вътреобщностно придобиване - 34 000 RON (€7 612)

Праг за регистрация на основание дистанционни продажби на стоки - 118 000 RON (€26 419)

Годишният лимит за облагаеми продажби на стоки и услуги, под който фирмите са освободени от ДДС, в Румъния е 220 000 RON или 49 256 EUR.